Contrar credintei populare, chiar si pisicile pot fi imblanzite! Sunt animale foarte inteligente si chiar daca sunt independente le place sa interactioneze cu oamenii si stiu sa se supuna, mai ales daca au invatat sa faca asta de la o varsta frageda. Asa ca primul sfat din acest ghid despre cum sa dresezi o pisica este sa incepi dresajul de indata ce noul tau prieten ajunge acasa.
Dresajul va ajuta pisica sa ramana activa fizic si mental. In plus, poate fi o activitate cu adevarat plina de satisfactii pentru amandoi!
Ca si in cazul dresajului la caini, cheia este recompensa! Cu cat lauzi si rasplatesti mai mult pisica in timpul dresajului, cu atat este mai probabil ca acesta sa raspunda la comenzile tale. Recompensele alimentare functioneaza bine, deoarece iti intaresc autoritatea si sunt distractive, la fel si laudele si mangaierea pisicutei atunci cand acesta raspunde corect.
Nu tipa si nu reactiona negativ daca pisica ta nu se comporta asa cum vrei, deoarece o va speria si nu va mai vrea sa se joace.
Cum sa dresezi o pisica adulta
Poti educa o pisica adulta sa faca multe lucruri. De exemplu, o poti invata:
- Sa vin la tine cand o chemi
- Sa se aseze si sa-ti dea o laba
- Sa te simti linistit cand trebuie sa stea in cusca – util pentru momentele in care trebuie sa o duci la veterinar sau cand trebuie sa calatoresti.
- Sa fie sociabila si fericita sa interactionezi cu alti oameni si animale.
- O poti invata si alte lucruri, cum ar fi sa-ti aduca anumite obiecte la comanda.
Cum sa dresezi o pisica - 12 sfaturi
Dresajul unei pisici este o chestiune de repetitie, consecventa, pozitivitate si rabdare!
- Pastrati sesiunile de dresaj scurte si invatati-va pisica cate un lucru deodata. S-ar putea sa devina confuza daca incerci s-o inveti prea multe lucruri deodata si s-ar putea sa se plictiseasca daca antrenamentul dureaza mai mult de 10 minute.
- Dreseaza-ti pisica cand ii este foame deoarece ii va fi mai usor sa raspunda la comenzi daca recompensa este mancare.
- Cum sa imblanzesti o pisica? Cu premii! De fiecare data cand pisicuta ta respecta o comanda, ofera-i o mica recompensa! Astfel vei crea o asociere pozitiva cu situatia.
- Tine cont de dieta lui! Aveti grija sa nu exagerati cu recompensele alimentare. Daca pisica sau pisoiul tau mananca hrana uscata, poate vrei sa folosesti o parte din portia lui zilnica ca recompensa.
- Repetati exercitiile din nou si din nou, folosind intotdeauna aceleasi comenzi.
- Foloseste un ton bland si incurajator al vocii si incurajeaz-o atunci cand se comporta bine, laudand-o si mangaind-o. In felul acesta se va obisnui sa fie tinuta in brate – la urma urmei, cui nu-i place o pisicuta dragalasa?
- Nu-ti pedepsi niciodata pisica daca nu intelege imediat. Aveti rabdare si incercati inca o data folosind aceeasi tactica. Daca tipati sau o certati, pisica se va speria si va crea o asociere intre tine si antrenament care va fi opusul a ceea ce vrei sa obtii.
- Unii oameni se simt confortabil sa foloseasca clicker-ul. Daca rostiti numele pisicii dvs., faceti clic si apasati-l de fiecare data cand raspunde, in curand va face asocierea corecta. Aceasta metoda poate fi folosita pentru a invata pisica sa stea atunci cand ii este cerut sau sa vina la tine cand este chemata.
- In ceea ce priveste transportul, obisnuieste-ti pisica sa se bucure de calatorie din momentul in care o iei acasa. Este important ca ea sa se obisnuiasca sa intre in cusca pentru transport fara sa se simta stresata. Atunci cand folositi cusca pentru prima data, puteti sa puneti mancare in aceasta lasand usa deschisa. Acest lucru va ajuta pisica sa vada cusca ca pe un loc sigur si familiar. Astfel, atunci cand trebuie sa calatoriti impreuna, ea va fi deja obisnuita si va fi bucurosa sa calatoreasca.
- Sa-ti ti pisoiul in brate atunci cand este micut, s-ar putea sa nu aprecieze imbratisarile entuziaste sau s-ar putea sa nu aiba incredere in straini sau copii care vor sa o ia in brate. Fii bland si incearca diferite moduri de a-l tine. Nu fortati niciodata pisica sa stea in brate sau in poala. Daca se simte libera sa plece cand doreste, va fi mai probabil sa vrea sa se intoarca conform preferintelor sale.
- Cum sa dresezi o pisica sa fie sociala? Obisnuirea devreme cu sunete, alte animale si situatii diferite. Daca aveti deja un alt animal de companie in casa, faceti prezentarile foarte incet, uneori este mai bine daca printr-o fereastra sau o usa partial deschisa, astfel incat sa se recunoasca reciproc atunci cand sunt fata in fata. Monitorizati si supravegheati foarte indeaproape comportamentul acestora si fiti pregatiti sa interveniti – vei vedea ca dupa cateva intalniri scurte vor invata sa traiasca in armonie.
- Invata-ti pisica sa foloseasca stalpul de zgariere in loc de mobilier. Acest lucru il va scuti pe pisoi de multa anxietate si ii va oferi un loc al sau.
Amintiti-va ca este bine sa incepeti imediat dresajul unei pisici. Asa vei obtine in curand satisfactia de a avea o pisicuta iubitoare.