cum sa hranesti pui nou nascuti de pisica

Alimentatia corecta pentru puii de pisica in primele saptamani de viata: ghid complet

Pentru orice iubitor de pisici, momentul in care micii pisoi vin pe lume reprezinta o experienta magica si emotionanta. Aceste mici fiinte, cu ochii inchisi si miorlaitul lor delicat, ne aduc instant bucurie si emotie. Cu toate acestea, cu aceasta bucurie vine si o mare responsabilitate. In primele saptamani de viata, pisoiul este intr-o etapa cruciala de dezvoltare si, pentru a se asigura ca acesta creste sanatos si puternic, alimentatia joaca un rol esential.

Hranirea pisoiului difera considerabil de cea a pisicii adulte. Sistemul lor digestiv, nevoile nutritive si capacitatea de a prelucra anumite alimente sunt diferite de cele ale unui animal adult. Cu toate acestea, alimentatia corecta nu se limiteaza doar la alegerea hranei potrivite. Este, de asemenea, vital sa intelegem ritmul, frecventa si modul de introducere a diferitelor alimente in dieta lor.

Acest articol isi propune sa va ghidaze prin primele etape ale hranirii puiului de pisica, de la beneficiile inestimabile ale laptelui matern pana la momentul potrivit pentru a introduce hrana solida.

Alaptarea naturala reprezinta prima si cea mai esentiala sursa de nutritie pentru pisoi in zilele si saptamanile lor initiale de viata. Acest mod de alimentatie nu aduce doar beneficii nutritionale, ci si imunologice si emotionale pentru pisoi.

Laptele mamei pisicii este un amestec complex de nutrienti, anticorpi si hormoni si alte componente bioactive care sunt esentiali pentru dezvoltarea sanatoasa a pisoilor. Acesta contine:

Este esential ca pisoiul sa aiba acces constant la laptele mamei, mai ales in primele zile. Pisoii se hranesc frecvent, adesea la intervale de cateva ore. Desi pot parea ca dorm mult, atunci cand se trezesc, primul lor instinct este adesea sa caute sanul mamei.

Exista momente cand mama pisica nu poate sau nu vrea sa alapteze. Acest lucru poate fi cauzat de stres, probleme medicale sau, in cazuri rare, lipsa instinctului maternal.

 • Pisica refuza sa alapteze: In astfel de situatii, este vital sa consultati un veterinar pentru sfaturi. Acesta va poate ajuta sa identificati cauza si sa oferiti solutii adecvate.
 • Pisoii nu par sa suga sau sunt letargici: Aceasta poate fi un semn ca nu primesc suficient lapte sau ca exista alte probleme de sanatate. Consultatia veterinara este esentiala si in aceasta situatie.

Daca alaptarea naturala nu este posibila, este important sa se gaseasca alternative adecvate, cum ar fi inlocuitorii de lapte special conceputi pentru pisoi. Cu toate acestea, laptele matern ramane cea mai potrivita optiune pentru o dezvoltare sanatoasa si armonioasa a pisoilor.

Inlocuitori de lapte pentru pisici

In situatii in care pisica-mama nu poate sau nu vrea sa alapteze puii sai, inlocuitorii de lapte pentru pisici devin esentiali pentru supravietuirea si dezvoltarea sanatoasa a pisoiului. Cu toate acestea, este crucial sa intelegem ca nu orice tip de lapte este potrivit pentru pisoi.

Unul dintre cele mai frecvente mituri este ca laptele de vaca este o optiune adecvata pentru pisoi. Acest lucru este departe de adevar din urmatoarele motive:

 • Diferente nutritionale: Laptele de vaca are o compozitie nutritionala diferita fata de laptele mamei pisicii. Acesta poate fi prea sarac in proteine si grasimi necesare dezvoltarii puiului.
 • Intoleranta la lactoza: Pisoiul poate avea dificultati in a digera lactoza din laptele de vaca, ceea ce poate duce la diaree si alte complicatii gastrointestinale.

Exista inlocuitori de lapte special conceputi pentru pisoi disponibili in magazinele de animale si la cabinetele veterinare. Aceste produse sunt formulate pentru a se apropia cat mai mult de compozitia laptelui mamei pisicii.

Cum sa pregatesti si sa oferi inlocuitorul de lapte

Pregatirea inlocuitorului de lapte necesita de obicei amestecarea prafului cu apa calda, urmand instructiunile de pe ambalaj.

 • Temperatura potrivita: Este esential ca laptele sa fie la o temperatura apropiata de cea a laptelui mamei pisicii. Acesta nu ar trebui sa fie nici prea cald, nici prea rece, pentru a preveni arsurile sau refuzul puiului de a-l consuma.
 • Folosirea sticlei: Pisoii pot fi hraniti cu o sticluta speciala pentru pisoi. Asigurati-va ca orificiul este de dimensiunea potrivita si ca pisoiul poate suge fara dificultate.
 • Frecventa hranirii: In primele zile, pisoiul ar trebui hranit la fiecare 2-3 ore. Pe masura ce creste, aceasta frecventa poate fi ajustata.

In concluzie, in timp ce inlocuitorii de lapte nu pot inlocui complet beneficiile laptelui mamei pisicii, acestia reprezinta o solutie vitala pentru puii care nu au acces la alaptarea naturala. Insa este esential sa alegeti un inlocuitor de calitate si sa-l administrati corect pentru a asigura dezvoltarea optima a pisoiului.

Introducerea hranei solide

Pe masura ce pisoii cresc si se dezvolta, exista un moment in care laptele, fie matern, fie inlocuitor, nu mai este suficient pentru a satisface nevoile lor nutritionale. Astfel, devine necesara introducerea hranei solide in dieta lor. Acest proces, numit si intarcare, este o etapa esentiala in viata puiului de pisica.

Majoritatea pisoilor sunt pregatiti sa inceapa tranzitia la hrana solida in jurul varstei de 4 saptamani. Cu toate acestea, este important sa observam comportamentul pisoiului, deoarece unii pot fi pregatiti mai devreme sau mai tarziu. Semnele ca un pisoi este gata sa incerce hrana solida includ:

 • Masticatia si mancatul de obiecte sau lichide nealimentare.
 • Interes crescut fata de mancarea mamei.

Atunci cand introduceti hrana solida pentru prima data, este esential sa alegeti produse special formulate pentru pisoi. Acestea sunt concepute pentru a oferi nutrientii necesari dezvoltarii rapide si sanatoase a puiului.

Probleme comune si solutii in alimentatia pisoilor

Alimentatia pisoilor, desi pare simpla, poate veni cu propriile sale provocari. A recunoaste si a aborda aceste probleme este esential pentru sanatatea si bunastarea puiului. In aceasta sectiune, vom explora problemele comune legate de alimentatie si solutiile potrivite.

Diareea

Diareea este un simptom comun la pisoii nou-nascuti si poate avea diverse cauze, de la schimbari bruste in dieta la infectii sau paraziti.

 • Solutii:
  • Asigurati o tranzitie treptata cand schimbati tipul de mancare.
  • Evitati sa oferiti pisoilor mancare pentru oameni sau lapte de vaca.
  • Consultati-va cu un veterinar daca diareea persista sau daca prezinta alte simptome (letargie, refuz de a manca).

Constipatia

Dificultatea sau incapacitatea unui pisoi de a face fecale poate fi legata de dieta sa, deshidratare sau alte probleme medicale.

 • Solutii:
  • Asigurati accesul constant la apa curata si proaspata.
  • Consultati un veterinar pentru recomandari privind modificarile dietei sau tratamentele potrivite.

Refuzul de a manca

Un pisoi care refuza sa manance poate fi un motiv de ingrijorare, deoarece acesta poate indica o problema de sanatate.

 • Solutii:
  • Incercati sa-i oferiti o mancare diferita sau sa amestecati hrana uscata cu cea umeda.
  • Asigurati un mediu linistit si fara stres la ora mesei.
  • Daca refuzul de a manca persista, consultati-va cu un veterinar pentru evaluare si sfaturi.

Consumul excesiv de hrana

Uneori, pisoi pot parea ca mananca prea mult, ceea ce poate duce la cresterea in greutate necontrolata.

 • Solutii:
  • Asigurati portii adecvate de mancare in functie de varsta si nevoile pisoiului.
  • Evitati sa lasati mancarea la dispozitia pisoiului in mod constant; stabiliti ore fixe de masa.
  • Daca problema persista, discutati cu un veterinar despre o dieta echilibrata.

Alergii alimentare

Desi sunt mai rare, pisoii pot dezvolta alergii alimentare, manifestate prin mancarime, eruptii cutanate, diaree sau varsaturi.

 • Solutii:
  • Identificati ingredientul care cauzeaza alergia prin eliminarea treptata a alimentelor din dieta.
  • Odata identificat, evitati acel ingredient si alegeti hrana special formulata pentru pisoi cu sensibilitati alimentare.
  • Consultati-va cu un veterinar pentru recomandari si tratament.

In concluzie, fiecare pisoi este unic si poate avea nevoi speciale pe parcursul vietii sale. A fi atenti si a adapta dieta in functie de nevoile sale speciale este cheia pentru a asigura ca pisoiul creste sanatos si fericit. Intotdeauna consultati un veterinar inainte de a face schimbari majore in alimentatia pisoiului dvs.