ce este tartrul si cum se face detartrajul la caini

Tartrul si placa dentara la caini – ce este si cum se face detartrajul

Ingrijirea igienei dentare este la fel de importanta pentru caini cum este pentru oameni. Unul dintre cele mai comune probleme de sanatate orala la caini este acumularea de tartru dentar.

Scopul acestui articol este de a oferi informatii si sfaturi proprietarilor de caini pentru a preveni si elimina tartrul dentar de la animalele lor de companie.

In cadrul acestui articol, vom explora ce este tartrul dentar si cum se formeaza, simptomele tartrului dentar la caini, metodele de detartraj la domiciliu si in cadrul procedurilor profesionale, precum si sfaturi pentru prevenirea acumularii tartrului dentar.

Este important sa acordati atentie igienei dentare a cainelui dvs. deoarece o sanatate orala buna nu doar ca poate preveni probleme de sanatate la nivelul gurii, dar poate contribui si la o viata mai lunga si mai sanatoasa.

Tartrul dentar este o substanta dura, poroasa si de culoare maro-galbena, care se formeaza in timpul acumularii placii dentare.

Placa dentara este o pelicula lipicioasa, formata din bacterii, mucus si alte particule alimentare care se formeaza pe dintii cainelui. Daca placa dentara nu este indepartata regulat prin periajul dintilor sau prin mestecarea alimentelor speciale pentru igiena dentara, aceasta se poate transforma intr-o substanta mai dura si mai poroasa numita tartrul dentar.

Tartrul dentar este periculos pentru sanatatea orala a cainelui, deoarece poate cauza inflamatii gingivale, carii dentare si halitoza (respiratie mirositoare). In plus, tartrul dentar poate cauza pierderea dintilor, din cauza deteriorarii tesutului gingival care sustine dintii.

Cauzele acumularii tartrului dentar includ alimentatia necorespunzatoare, lipsa igienei dentare, varsta inaintata, anumite boli ale gingiilor si saliva redusa.

Este important sa inlaturati tartrul dentar la timp, deoarece acesta poate cauza probleme de sanatate orala si poate duce la probleme mai grave de sanatate in general.

Simptomele tartrului dentar la caini

Este important sa recunoastem semnele de tartru dentar la caini pentru a putea lua masuri in timp util si pentru a preveni complicatiile care pot aparea. Iata cateva semne care indica prezenta acestuia:

 1. Respiratie urat mirositoare – tartrul dentar este adesea insotit de o respiratie neplacuta. Aceasta se datoreaza bacteriilor care se acumuleaza in tartru si produc mirosuri nepla
 2. Inflamatii gingivale – tartrul dentar poate cauza inflamatii ale gingiilor care inconjoara dintii ca Inflamatia poate provoca roseata, umflaturi si sensibilitate.
 3. Sangerari gingivale – gingiile pot sangera atunci cand sunt inflamate sau cand cainele mesteca.
 4. Probleme la mestecare – tartrul dentar poate face dintii cainelui durerosi, ceea ce ii poate face dificil sa manance alimente tari.
 5. Pierderea dintilor – tartrul dentar poate duce la pierderea dintilor, din cauza deteriorarii tesutului gingival care sustine dint

Este important sa acordati atentie semnelor si sa luati masuri pentru a preveni complicatiile.

Metode de eliminare a tartrului dentar la caini - detartraj

Exista mai multe metode prin care se poate indeparta tartrul dentar la caini, fie prin metode de igiena dentara la domiciliu, fie prin proceduri profesionale efectuate de un medic veterinar:

 1. Periajul regulat al dintilor – cel mai bun mod de a preveni acumularea de tartru dentar este periajul zilnic al dintilor ca Se recomanda utilizarea unei perii de dinti speciale pentru caini si a unei paste de dinti pentru animale.
 2. Alimentatia cu hrana uscata – alimentele uscate ajuta la curatarea dintilor cainelui in timp ce mananca, reducand astfel riscul de acumulare de tartru dentar.
 3. Utilizarea produselor speciale pentru igiena dentara – exista o gama larga de produse pentru igiena dentara a cainilor, cum ar fi jucarii pentru mestecat, solutii si geluri speciale pentru igiena dentara.
 4. Detartrajul sub anestezie – detartrajul este o procedura profesionista prin care se indeparteaza tartrul dentar de pe dintii ca Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie generala, pentru a preveni stresul si disconfortul cainelui.
 5. Periajul dentar cu ultrasunete – aceasta procedura implica utilizarea unui instrument special care emite unde sonore pentru a indeparta tartrul dentar si placa dentara de pe dintii ca

Este important sa discutati cu medicul veterinar al cainelui dumneavoastra inainte de a alege o metoda de indepartare a tartrului dentar pentru a alege cea mai potrivita optiune in functie de starea generala de sanatate a cainelui.

Prevenirea acumularii tartrului dentar

Prevenirea tartrului dentar la caini este mai usor decat tratarea lui, de aceea este important sa urmati cateva sfaturi pentru a mentine o sanatate orala buna pentru animalul dumneavoastra de companie. Iata cateva sfaturi pentru prevenirea acumularii:

 1. Periajul zilnic al dintilor – periajul regulat al dintilor cainelui ajuta la prevenirea acumularii de placa si tartru dentar. Utilizati o perie speciala pentru caini si o pasta de dinti pentru animale.
 2. Controlul alimentatiei – alimentatia cainelui joaca un rol important in prevenirea tartrului dentar. Este recomandat sa alegeti alimente speciale pentru igiena dentara si sa evitati hrana umeda sau mancarurile bogate in carbohidrat
 3. Vizite regulate la medicul veterinar – medicul veterinar poate verifica igiena dentara a cainelui si poate oferi sfaturi si sugestii pentru prevenirea tartrului dentar.
 4. Alimente speciale pentru igiena dentara – exista o gama larga de alimente pentru caini care ajuta la prevenirea acumularii de tartru dentar si placa bacteriana.
 5. Jucarii pentru mestecat – jucariile speciale pentru mestecat ajuta la mentinerea sanatatii dentare si prevenirea acumularii de tartru dentar.

Este important sa incepeti sa acordati atentie igienei dentare a cainelui dumneavoastra inca de la o varsta frageda si sa luati masuri de prevenire a tartrului dentar inainte ca problemele sa devina grave. Cu cat incepeti mai devreme, cu atat veti fi mai eficient in prevenirea tartrului dentar si a altor probleme de sanatate orala la caini.

Intrebari Frecvente

Detartrajul la caini este o procedura prin care se indeparteaza tartrul dentar de pe dintii animalelor. Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie generala si se realizeaza cu ajutorul unor instrumente speciale.

Detartrajul poate fi necesar in functie de starea generala de sanatate a cainelui si de gradul de acumulare a tartrului dentar. Medicul veterinar poate recomanda detartrajul daca considera necesar.

Detartrajul se efectueaza sub anestezie generala, astfel ca cainele nu ar trebui sa simta durere in timpul procedurii. Cu toate acestea, dupa detartraj, cainele poate fi sensibil si este posibil sa necesite analgezice pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului.

Frecventa detartrajului depinde de nivelul de igiena orala al cainelui si de gradul de acumulare a tartrului dentar. Medicul veterinar poate recomanda programul de detartraj adecvat pentru cainele dumneavoastra.

Detartrajul este o procedura sigura, dar pot exista riscuri, cum ar fi complicatii anestezice sau leziuni ale dintilor sau gingiilor. Este important sa discutati cu medicul veterinar despre toate riscurile si masurile de siguranta luate in timpul detartrajului.

Costul detartrajului poate varia in functie de locatie, gradul de acumulare a tartrului dentar si de complexitatea procedurii. Este important sa discutati cu medicul veterinar despre costurile si optiunile de plata disponibile.

Da, cainii pot dezvolta probleme dentare chiar si la varste fragede. De aceea, este important sa incepeti sa acordati atentie igienei dentare a cainelui dumneavoastra inca de la o varsta frageda si sa luati masuri de prevenire a tartrului dentar inainte ca problemele sa devina grave.

Dupa detartraj, este important sa ii oferiti cainelui dumneavoastra o dieta adecvata si sa ii acordati o igiena orala adecvata. Medicul veterinar va poate oferi instructiuni specifice in legatura cu ingrijirea post-detartraj si poate recomanda analgezice sau alte tratamente pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului.