top-10-cei-mai-destepti-caini-di-lume

Top 10 cele mai destepte rase de caini din lume

Asa cum oamenii se deosebesc prin inteligenta si aptitudini, si cainii au propriile lor variatii in ceea ce priveste abilitatile cognitive. Daca sunteti in cautarea unui companion care nu doar ca va va aduce zambetul pe fata, dar va va impresiona si cu agilitatea mentala, iata top 10 cele mai destepte rase de caini din lume.

Citeste si: Cum sa dresezi un caine acasa – 6 comenzi de baza

Originar din Regatul Unit, Border Collie este o rasa de caini notabila pentru inteligenta, agilitatea si energia sa neincetata. Aceasta rasa ocupa adesea primul loc in topurile de inteligenta canina si este recunoscuta pentru capacitatea sa de a invata si de a executa comenzi rapid si eficient.

Istoric

Border Collies au fost crescuti pentru a fi caini de ciobanit, iar abilitatile lor remarcabile de gandire si adaptabilitate i-au ajutat sa excele in acest rol. Acesti caini sunt cunoscuti pentru „ochiul lor de oaie”, un termen care se refera la modul concentrat si intens in care privesc turma, ceea ce le permite sa o controleze fara a recurge la forta fizica.

Caracteristici fizice

Border Collies sunt de dimensiuni medii, cu o greutate cuprinsa intre 12 si 20 de kilograme si o inaltime la greaban de 46 – 56 de centimetri. Au o coada de lungime medie care se invarte de obicei cand sunt fericiti sau excitati. Blana lor poate fi lunga sau medie si de obicei necesita o ingrijire regulata.

Personalitate

Acesti caini sunt foarte energici si au nevoie de multa activitate fizica si mentala. Sunt caini loiali si sensibili care se pot adapta la o varietate de medii, dar care au nevoie de o stimulare mentala adecvata pentru a evita plictiseala si comportamentul distructiv.

Abilitati

Datorita inteligentei lor remarcabile, Border Collies sunt frecvent folositi in competitii canine, in special in proba de agility. De asemenea, sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de a invata comenzi complexe si de a rezolva probleme. Sunt adesea folositi ca si caini de cautare si salvare sau ca caini de terapie, datorita sensibilitatii si empatiei lor.

Pastorul German

Pastorul German este una dintre cele mai populare si versatile rase de caini din lume. Cunoscuti pentru inteligenta lor remarcabila, curaj si devotament, Pastorii Germani sunt adesea folositi intr-o varietate de roluri, inclusiv ca si caini de serviciu, caini de politie si caini de cautare si salvare.

Istoric

Rasa Pastor German a fost dezvoltata in Germania la sfarsitul secolului al XIX-lea, cu scopul de a crea un caine de lucru robust si capabil. Crescatorii au selectat caracteristici precum inteligenta, curajul, loialitatea si abilitatea de a invata rapid pentru a dezvolta un caine care poate lucra eficient.

Caracteristici fizice

Pastorii Germani sunt caini de talie mare, cu un corp atletic si musculos. Au o greutate cuprinsa intre 22 si 40 de kilograme si o inaltime la greaban de 55 – 65 de centimetri. Blana lor este de obicei de culoare neagra si maro, cu un strat dublu care necesita o ingrijire regulata.

Personalitate

Acesti caini sunt cunoscuti pentru personalitatea lor echilibrata si stabila. Sunt loiali, curajosi si au o dorinta puternica de a lucra. Sunt, de asemenea, foarte protectivi fata de familie si sunt cunoscuti pentru legatura puternica pe care o dezvolta cu stapanul lor.

Abilitati

Inteligenta, curajul si abilitatea lor de a invata rapid au facut din Pastorul German un favorit pentru multe roluri. Sunt caini de serviciu excelente, fiind adesea folositi de politie si armata pentru cautare si salvare, detectare de droguri sau explozibili, si in multe alte roluri.

Golden Retriever

Golden Retriever este cunoscut in intreaga lume pentru temperamentul sau prietenos, blandete si inteligenta sa remarcabila. Acesti caini sunt foarte iubiti pentru abilitatile lor de a lucra cu oamenii, fiind adesea folositi ca si caini de asistenta, terapie, de cautare si salvare.

Istoric

Rasa Golden Retriever a fost dezvoltata in Scotia in secolul al XIX-lea. Crescatorii au dorit sa creeze un caine de vanatoare care sa poata aduce inapoi vanatul din apa, iar rezultatul a fost un caine iubitor de apa, cu un temperament bland si o dorinta de a face pe plac.

Caracteristici fizice

Golden Retrievers sunt caini de talie mare, cu o greutate intre 25 si 34 de kilograme si o inaltime la greaban de 51 – 61 de centimetri. Au o blana lunga, de culoare auriu sau crem, care necesita o ingrijire regulata pentru a mentine stralucirea si pentru a preveni incalcirea.

Personalitate

Golden Retrievers sunt cunoscuti pentru temperamentul lor prietenos si afectuos. Sunt caini foarte sociabili care se bucura de compania oamenilor si a altor animale. Sunt de asemenea foarte jucausi si iubesc apa, ceea ce ii face o alegere populara pentru familiile cu copii.

Abilitati

Golden Retrievers sunt renumiti pentru inteligenta lor si pentru capacitatea de a invata rapid noi sarcini. Datorita acestui fapt si a temperamentului lor bland, sunt adesea folositi ca caini de asistenta, pentru persoanele cu dizabilitati, sau ca caini de terapie. De asemenea, abilitatile lor de aducere sunt folosite in cautare si salvare sau in competitii canine.

Doberman Pinscher

Doberman Pinscher este o rasa de caini cunoscuta pentru inteligenta sa deosebita, puterea impresionanta si loialitatea profunda. Acesti caini eleganti, dar robusti, au fost adesea folositi pentru protectie si securitate, insa si in multe alte roluri, datorita capacitatii lor exceptionale de a invata si de a se adapta.

Istoric

Doberman a fost dezvoltat in Germania, in jurul anului 1890, de catre un colector de impozite pe nume Louis Dobermann, care a dorit un caine de talie medie pentru a-i asigura protectia pe timpul muncii. El a combinat cateva rase diferite pentru a crea un caine inteligent, alert si loial.

Caracteristici fizice

Doberman Pinscher este un caine de talie mare, puternic si musculos. Greutatea lor variaza intre 30 si 40 de kilograme, iar inaltimea la greaban este de 61 – 71 de centimetri. Acesti caini au o blana scurta si neteda, de obicei de culoare neagra, maro-roscata sau albastra, cu marcaje rosiatice distincte.

Personalitate

Dobermanii sunt cunoscuti pentru devotamentul lor intens fata de familie si pentru atitudinea lor protectoare. Sunt caini inteligenti si alerti, cu o dorinta puternica de a lucra.

Abilitati

Datorita inteligentei si agilitatii lor, Dobermanii excle in multe tipuri de activitati canine, inclusiv ascultare, urmarire, agilitate si protectie. Au fost folositi in multe roluri de lucru, inclusiv in politie, armata si cautare si salvare.

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog, cunoscut si sub numele de Sheltie, este un caine mic, dar extrem de inteligent, adesea comparat cu fratele sau mai mare, Border Collie, in ceea ce priveste abilitatile mentale. Shelties sunt cunoscuti pentru agilitatea lor, spiritul lor viu si abilitatile lor exceptionale de pastorit.

Istoric

Rasa a fost dezvoltata pe insulele Shetland din Scotia, fiind utilizata in principal pentru pastoritul oilor. Crescatorii au selectat cainii mici, dar robusti si inteligenti, care puteau sa supravietuiasca in conditiile dificile ale insulelor si sa pastoreasca turmele eficient.

Caracteristici fizice

Shetland Sheepdogs sunt caini de talie mica pana la medie, cu o greutate intre 7 si 14 kilograme si o inaltime la greaban de 33 – 41 de centimetri. Au o blana dubla, lunga si de lux, care este de obicei de culoare sable, neagra sau albastra merle, cu marcaje albe distinctive.

Personalitate

Shelties sunt cunoscuti pentru loialitatea lor profunda, sensibilitatea lor si inteligenta lor stralucitoare. Acesti caini sunt adesea rezervati cu strainii, dar sunt extrem de apropiati de familia lor. De asemenea, sunt cunoscuti pentru dorinta lor puternica de a-i face pe plac stapanilor.

Abilitati

Shelties sunt renumiti pentru abilitatile lor de pastorit si pentru agilitate. Inteligenta lor inalta si dorinta puternica de a-i face pe plac stapanilor face ca acesti caini sa fie usor de dresat si sa exceleze in multe activitati canine, inclusiv agilitate, ascultare si pastorit.

Labrador Retriever

Labrador Retriever este una dintre cele mai populare rase de caini din lume, fiind iubit pentru personalitatea sa vesela, temperamentul sau bland si inteligenta sa impresionanta. Labradorii sunt caini versatili care pot excela in multe roluri, de la caini de asistenta la cautare si salvare si de la caini de terapie la companioni de familie.

Istoric

Rasa Labrador Retriever a fost dezvoltata in Newfoundland, Canada, in secolul al XIX-lea, unde a fost utilizata pentru recuperarea vanatului din apa. Labradorii au fost adusi in Anglia unde popularitatea lor a crescut rapid datorita abilitatilor lor excelente de recuperare si a temperamentului lor amabil.

Caracteristici fizice

Labradorii sunt caini de talie mare, puternici si atletici, cu o greutate intre 25 si 36 de kilograme si o inaltime la greaban de 54 – 62 de centimetri. Au o blana scurta si groasa, de obicei de culoare neagra, auriu sau ciocolatie, care este rezistenta la apa.

Personalitate

Labradorii sunt cunoscuti pentru personalitatea lor vesela, prietenoasa si iubitoare. Sunt caini extrem de sociabili care se bucura de compania oamenilor si a altor animale. De asemenea, sunt cunoscuti pentru energia lor si pentru entuziasmul lor pentru apa si pentru joc.

Abilitati

Inteligenta si dorinta de a face pe plac a Labradorilor face ca acesti caini sa fie usor de dresat si sa excleze in multe roluri. Sunt adesea utilizati ca si caini de asistenta, pentru persoanele cu dizabilitati, sau ca caini de terapie, datorita naturii lor blande si prietenoase. De asemenea, abilitatile lor naturale de recuperare sunt valorificate in vanatoare si in cautare si salvare.

Rottweiler

Rottweiler-ul este o rasa de caine mare si puternica, cunoscuta pentru curajul sau, inteligenta sa impresionanta si devotamentul sau profund fata de familie. Rottweilerii sunt adesea folositi in roluri de lucru, cum ar fi cainii de politie, cainii de cautare si salvare si cainii de paza, datorita abilitatilor lor naturale in aceste domenii.

Istoric

Rasa Rottweiler a fost dezvoltata in Germania, unde erau folositi ca si caini de pastorit si de tractare a carutelor pentru macelari. Acesti caini robusti si de incredere erau de neinlocuit in aceste roluri, fiind cunoscuti pentru abilitatea lor de a proteja turmele si de a tracta sarcini grele.

Caracteristici fizice

Rottweilerii sunt caini de talie mare, puternici si atletici, cu o greutate intre 35 si 60 de kilograme si o inaltime la greaban de 56 – 69 de centimetri. Au o blana scurta si groasa, de obicei de culoare neagra, cu marcaje roscate distinctive pe fata si piept.

Personalitate

Rottweilerii sunt cunoscuti pentru curajul lor, calmul lor si devotamentul lor profund fata de familie. Sunt caini protectivi si loiali, care sunt adesea rezervati cu strainii, dar sunt extrem de afectuosi cu membrii familiei lor. De asemenea, sunt cunoscuti pentru inteligenta lor si pentru dorinta lor puternica de a lucra.

Abilitati

Rottweilerii sunt adesea utilizati ca si caini de politie, caini de cautare si salvare si caini de paza. De asemenea, se descurca bine in competitii canine, inclusiv in ascultare si agilitate.

Australian Cattle Dog

Australian Cattle Dog, cunoscut si sub numele de Blue Heeler sau Queensland Heeler, este o rasa de caine de marime medie cunoscuta pentru energia sa neobosita, curajul sau si inteligenta impresionanta. Acesti caini sunt nascuti sa lucreze, fiind initial crescuti pentru a indruma vitele pe terenuri extinse in Australia.

Istoric

Australian Cattle Dog a fost dezvoltat in secolul al XIX-lea de catre colonistii australieni care aveau nevoie de un caine capabil sa conduca vitele pe distante lungi pe terenuri dificile. Rasa a fost obtinuta prin incrucisarea cainilor Dingo autohtoni cu diverse rase de caini de pastorit europeni.

Caracteristici fizice

Australian Cattle Dogs sunt caini de marime medie, puternici si compacti, cu o greutate intre 15 si 22 de kilograme si o inaltime la greaban de 43 – 51 centimetri. Au o blana de lungime medie, de obicei albastra sau roscata, cu o textura groasa care ii protejeaza de intemperii.

Personalitate:

Australian Cattle Dogs sunt cunoscuti pentru curajul lor, energia lor si spiritul lor independent. Sunt caini foarte inteligenti care au o dorinta puternica de a lucra si de a fi ocupati. Sunt de obicei rezervati cu strainii, dar sunt extrem de loiali si devotati fata de familie.

Abilitati

Cu o inteligenta agera si o dorinta puternica de a lucra, Australian Cattle Dogs sunt usor de dresat si pot excela in multe roluri. In plus fata de capacitatea lor naturala de a conduce vite, acesti caini se descurca bine in competitii canine, inclusiv agilitate, ascultare si urmarire.

Poodle (Caniche)

Poodle (Caniche)

Canichele sunt renumite pentru eleganta, inteligenta si personalitatea lor plina de viata. Clasificate pe locul al doilea in topul celor mai inteligenti caini, aceste animale pline de spirit sunt usor de dresat si sunt cunoscute pentru abilitatea lor de a invata rapid noi sarcini si trucuri.

Istoric

Originare din Germania, dar recunoscute ca rasa nationala a Frantei, Poodle au fost initial crescuti pentru a fi caini de vanatoare de pasari acvatice. Inteligenta lor sclipitoare si abilitatea lor de a lucra in apa au facut din ei niste caini deosebit de apreciati.

Caracteristici fizice

Poodle exista in trei dimensiuni recunoscute: standard (cel mai mare), miniatura si toy (cel mai mic). Toate au un blana densa, ondulata sau creta, care poate fi toaletata intr-o varietate de stiluri. Blana lor, care este adesea descrisa ca fiind hipoalergenica, necesita o ingrijire regulata pentru a preveni incalcirea.

Personalitate

Poodle sunt cunoscuti pentru personalitatea lor vesela si pentru atitudinea lor amuzanta. Sunt foarte inteligenti si sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a „gandi” independent. Acesti caini sunt de obicei foarte afectuosi cu familiile lor si se adapteaza bine la o varietate de medii.

Abilitati

Datorita inteligentei lor inalte si a dorintei lor de a face pe plac, Poodle sunt excelent de dresabili. Ei excle in multe tipuri de activitati canine, inclusiv agilitate, urmarire, ascultare si chiar si circ. In plus, sunt adesea folositi ca si caini de terapie sau de asistenta datorita naturii lor sensibile si empative.

Papillon

Papillon, cunoscut si sub numele de Epagneul nain Continental in unele tari, este o rasa mica de caini care se distinge prin inteligenta sa impresionanta, personalitatea sa vibranta si urechile sale mari, asemanatoare cu aripile unui fluture (de unde si numele „Papillon”, care inseamna „fluture” in franceza).

Istoric

Originar din Franta, Papillonul este una dintre cele mai vechi rase de caini de companie din Europa. Imagini ale cainilor asemanatori cu Papillon pot fi gasite in picturile renascentiste, sugerand ca acesti caini au fost iubiti de nobilime de secole.

Caracteristici fizice

Papillonii sunt caini de talie mica, cu o greutate cuprinsa intre 3,6 si 4,5 kilograme si o inaltime la greaban de 20 – 28 centimetri. Sunt cunoscuti pentru urechile lor mari, asemanatoare cu aripile unui fluture, cu franjuri lungi. Au o blana lunga, neteda si lucioasa, de obicei alba cu pete de culoare.

Personalitate

Papillonii sunt cunoscuti pentru personalitatea lor vesela si prietenoasa. Sunt caini energici, curiosi si plini de viata, care adora sa fie in centrul atentiei. Desi sunt mici, sunt foarte curajosi si nu se tem sa isi exprime opiniile.

Abilitati

Papillonii sunt surprinzator de inteligenti pentru dimensiunea lor mica. Sunt usor de dresat si se bucura de provocari mentale. De asemenea, excleaza in multe sporturi canine, inclusiv agilitate, ascultare si urmarire.