Jack_Russell_Terrier

Jack Russel – descriere, intretinere si caracter

Jack Russell Terrier cunoscut si ca: Jack Russel, JRT, Russel

Se spune ca jack russell terrier a aparut la sfarsitul anilor 1800 in comitatul Devon din Anglia. 

Reverendul John Russell cauta un mic caine de vanatoare pe care sa-l poata transporta in sacosele calului sau si sa-l lase pe teren numai atunci cand cainii mai mari gasisera barlogul animalului salbatic de vanat. In acel moment, el ar putea profita de dimensiunea mica a JRT-ului si sa-l duca in barlog pentru a speria vulpea sau orice alt vanat. 

Din acest motiv culoarea JRT-ului trebuie sa fie predominant alba, pentru a nu se potrivi cu blana prazii.

De atunci John Russell (cunoscut ca Jack prietenilor sai) a inceput oficial selectia rasei splendide la care am ajuns astazi. Jack Russell este un caine care se adapteaza usor la viata de apartament, dar are nevoie de spatiu in aer liber pentru activitatile zilnice. Nu-i place sa fie singur si arata o mare afectiune fata de familia sa. Daca este bine ambientat, el este capabil sa socializeze in mod adecvat cu strainii si cu alti caini. Are o stare generala de sanatate buna. 

Caracter si sociabilitate

Caracter si temperament

Standardul rasei il defineste astfel: „ Un Terrier vioi, alert si activ, cu o expresie ascutita si inteligenta. Indraznet si neinfricat, prietenos, dar increzator in sine”. Toate aceste adjective ii califica caracterul si temperamentul puternic. 

Este un micut foarte indraznet, cu un temperament mare si datorita acestor calitati se poate adapta la cele mai variate activitati precum concursuri de caini, agilitate, fly-ball, dansul cainilor, vanatoare de trufe, vanatoare etc.

Afectiune fata de familie

Jack Russell Terrier a fost crescut cu un scop complet diferit, dar temperamentul sau vesel si plin de viata il face un excelent caine de companie pentru intreaga familie. Ii place sa fie in compania proprietarului sau si isi demonstreze mereu afectiunea si caracterul sau deosebit de puternic, plin de efuzii in cautarea unei interactiuni stranse. Ii va iubi foarte mult pe toti membrii familiei, dar ca toti cainii cu un caracter puternic, va prefera persoana pe care o considera liderul haitei.

Prietenos cu copiii

Jack Russell Terrier este adesea denumit „rasa pentru copii”. De fapt, JRT este mai potrivit pentru compania persoanelor active si sportive, deoarece le place foarte mult sa interactioneze cu adultii. Nu se poate spune ca nu este bun tovaras de joaca, deoarece este foarte activ, dar nu se numara printre cele mai potrivite rase pentru copiii mici datorita temperamentului sau foarte pronuntat de Terrier. Desi de dimensiuni mici, interactiunea cu copiii si Jack ar trebui sa aiba loc numai sub supravegherea atenta a unui adult.

Relatia cu strainii

Jack Russell este un caine cu un nivel ridicat de reactie. Ca un bun membru al familiei, Jack stie sa-si demonstreze tot talentul in activitati precum paza si controlul perimetrului casei. Evident, avand in vedere marimea sa, nu poate fi considerat un caine de paza, dar este un vestitor perfect care la nevoie se va napusti asupra intrusului. Nu are o aversiune speciala fata de straini, dar va fi totusi atent si alert.

Socializarea cu alti caini

Jack Russell este un Terrier si din aceasta cauza nu sunt extrem de prietenosi cu alti caini. O munca de buna socializare si educatie va fi esentiala pentru a se asigura ca Jack Russell isi poate impartasi spatiile cu alti caini si animale.

Adaptabilitate

Adaptabilitate la viata de apartament

Jack Russell este un caine de talie mica care se adapteaza bine la viata de apartament daca are si o gradina sau o curte unde isi poate evacua hiperactivitatea. Are nevoie de multa miscare si sa-si poata scapa de vigoarea care i-ar putea provoca un oarecare disconfort daca nu este evacuata corespunzator. Un proprietar de Jack Russell este o persoana care se angajeaza profund sa-si mentina animalul de companie distrat si antrenat.

Toleranta de a fi singur

Jack Russell are foarte putina toleranta pentru a fi singur. Este un caine caruia ii place sa fie in contact cu familia si sa-si dezvaluie vitalitatea in joc si interactiune. Jack Russell nu neaga faima Terrierului si are o personalitate foarte vie. A-l lasa prea mult in pace inseamna a-i submina starea psihofizica si a-i oferi posibilitatea de a face multe pagube acasa.

Potrivit ca prim caine

Cresterea unui Jack Russell este o mare responsabilitate. In detrimentul a ceea ce credeti, este o rasa pretentioasa din punct de vedere al caracterului. Trebuie educat si urmarit inca din primele luni de viata, in acest sens munca crescatorului este fundamentala. Socializarea este o parte integranta a proiectului educational, care ar putea fi putin dificila.

Toleranta la temperaturi scazute

Jack Russell are o parul scurt care cu siguranta nu ajuta sa suporte frigul. In ciuda faptului ca are un corp musculos, iarna va trebui echipat pentru cand petrece cateva ore afara. Daca iesirile sunt dinamice nu va avea nevoie de imbracaminte, daca in schimb trebuie sa stea nemiscat mult timp in lesa ar fi indicar sa-l imbracati.

Toleranta la temperaturi ridicate

Datorita parului scurt si botului lung, JRT poate rezista caldurii. Evident, nu va trebui sa iasa in orele cele mai fierbinti ale zilei, si va avea nevoie un loc potrivit de racoros pentru a se refugia. Aveti intotdeauna la dispozitie apa proaspata.

Tratamente si sanatate

Ingrijirea parului si caderea parului

JRT-ul are o cadere a parului normala. Dat find faptul ca are parul scurt, poate fi mai dificil de eliminat de pe haine sau alte suprafete.

Usurinta de curatare

Avand in vedere dimensiunea, curatarea este foarte simpla. Doar periati-l o data pe saptamana si faceti baie cand este necesar. O data pe saptamana, urechile si ochii, precum si cavitatea bucala trebuie inspectate pentru a va asigura ca nu exista infectii si/sau inflamatii.

Sanatate si boli

Jack Russell este un caine sanatos. Patologiile care l-ar putea afecta sunt: ​​bolile oculare, luxatia rotulei si necroza capului femural. Din acest motiv, este important ca reproducatorii sa aiba certificate de scutire. Ar putea fi supus surditatii la subiectii complet albi, care totusi nu sunt admisi ca animale de reproductie.

Tendinta de a creste in greutate

Aceasta rasa nu tinde sa manifeste inclinatii deosebite spre ingrasare, dar se poate ingrasa rapid daca alimentatia este sustinuta de un stil de viata prea sedentar si o dieta incorecta. 

Dresaj

Inteligenta si antrenament

Jack Russell este inainte de toate un caine inteligent, cu o mare capacitate intelectuala. Aceasta conditie se exprima in multitudinea de activitati pe care este capabil sa le desfasoare in timpul interactiunii cu proprietarul. Ii place sa interactioneze cu obiectele. Aceasta aptitudine trebuie exploatata in dresaj care, chiar daca poate fi destul de complex, poate ajuta potentialul neexprimat al unuia dintre cei mai apreciati caini pentru dedicarea sa in munca.

Citeste si: Cum sa dresezi un caine acasa – 6 comenzi de baza

Loialitate si evadari

Ca toti cainii de vanatoare, si JRT-ul tinde sa urmareasca mirosurile, motiv pentru care educatia adecvata este esentiala in primele luni de viata.

Tendinta de a musca

O mare parte din capacitatea unui caine de a-si controla muscatura depinde de capacitatea proprietarului de a-l dresa. Jack Russell este un caine caruia ii place sa interactioneze in multe feluri si poate alege sa o faca chiar si folosind muscatura, dar stie perfect care trebuie sa fie nivelul de forta. Aceasta conditie nu este sistematica la Jack Russell, din acest motiv interactiunea, in special cea in prezenta copiilor, trebuie intotdeauna intretinuta sub privirea atenta a proprietarului.

Tendinta de a vana prada

Jack Russell este o rasa care a fost dresata initial doar ca si caine de vanatoare. Acest tip de afectiune atavica este inca prezenta in natura sa, desi mai putin evidenta. Jack Russell, ca multi alti caini, este atras de prezenta animalelor care se misca in jurul lui. Folosirea lesei va fi suficienta pentru a limita tendinta lui de a dezvolta interactiunea cu alte animale.

Tendinta de a latra sau urla

Jack-ul poate avea tendinta sa latre din orice motiv, chiar daca nu este de mare interes. De aceea, trebuie educat inca de mic si sa-l obisnuiasca sa se faca auzit doar in caz de nevoie, cum ar fi sa avertizeze de sosirea oaspetilor sau de incalcarea teritoriului sau. Are o voce puternica, in ceea ce priveste dimensiunea lui mica, si este un foarte bun vestitor.

Nevoia de miscare

Nivel de energie

Structura sa fizica ii permite o mare agilitate, dar se caracterizeaza si printr-un nivel ridicat de energie. Este important sa aiba zilnic activitate fizica dedicata in mod specific consumului de stres acumulat in orele vietii de acasa.

Putere

Structura musculara nu tradeaza marea vigoare a acestui caine. Aceasta rasa este capabila sa manifeste intotdeauna reactivitate si vigoare puternica. Este insa un caine care raspunde bine nevoilor stapanului mai ales in timpul muncii unde acesta din urma gaseste o mare intelegere si colaborare cu patrupedul sau.

Tendinta de a juca

Jack Russell este un caine foarte jucaus. Ii place sa se joace cu oricine si nu ar inceta niciodata sa se distreze. Este plin de viata si plin de vitalitate, prin urmare proprietarul sau va fi o persoana careia ii place sa petreaca timpul cu cainele sau si sa desfasoare o activitate jucausa zilnica. Jack trebuie sa desfasoare mereu activitati diferite pentru ca s-ar putea plictisi.