Expuse zilnic la actiunea agentilor externi, urechile de caine (lungi sau scurte) sunt foarte sensibile si delicate, usor supuse atacului bacteriilor, ciupercilor si parazitilor. Curatarea lor regulata este un obicei sanatos care previne aparitia infectiilor urechii si a bolilor enervante.
De ce este important sa cureti urechile la caini?
Urechile cainelui au o structura asemanatoare cu cea a oamenilor; spre deosebire de faptul ca la caine simtul auzului este foarte dezvoltat si este util si pentru orientare si aparare impotriva posibilelor pericole. Deosebit de delicate si sensibile la atacurile bacteriilor si parazitilor, pot fi supuse multor fenomene inflamatorii. Cainii afectati de infectie tind sa-si scuture capul des, sa-l incline in lateral si sa-si zgarie urechile care vor incepe sa se umfle si sa devina rosii.
Curatarea regulata a canalului urechii este deci de o importanta fundamentala pentru a preveni eventualele otite sau asa-numitul catar al urechii, un proces inflamator caracterizat printr-o productie excesiva de cerumen. A avea grija de curatarea urechilor animalului tau de companie trebuie sa devina un obicei care trebuie efectuat cel putin o data sau de doua ori pe luna, chiar daca frecventa poate fi conditionata de diversi factori precum rasa si stilul de viata al animalului. Este clar ca daca cainele petrece multe ore in aer liber, rostogolindu-se in pamant si in balti, ar trebui sa o faci mai des.
Urechi lungi sau scurte? Care sunt diferentele?
Fie ca sunt lungi sau scurte, urechile cainelui sunt delicate si foarte sensibile. Cu toate acestea, unele rase, in special cockeri, basset hound, labrador retriever, golden retriever si setters au o predispozitie mai mare la infectii ale urechii si maceratii, precum si pudelii, bichonii si shih tzus (caracterizat prin prezenta parului in canalul urechii).
Aceasta inseamna ca pentru aceste rase este indicat sa curatati urechile mai des, dar fara a exagera pentru a le respecta flora.
Care este modalitatea corecta de a curata urechile la caine?
Curatarea urechilor cainelui este o operatie care se poate face si acasa, dar cu atentie la cateva masuri de precautie. Asadar, dupa ce s-a creat cele mai favorabile conditii pentru animal, este suficient sa obtineti un produs de curatare a urechilor, usor de disponibil pe piata. Exista diferite tipuri, dar medicul veterinar va va putea recomanda pe cel mai bun.
Pasii necesari pentru a efectua o curatare corecta a canalului urechii sunt:
- inspectati urechea, verificand sa nu existe posibile leziuni sau iritatii la nivelul auriculului. In cazul in care animalul are reactii la atingere, este de preferat sa fie verificat de medicul veterinar.
- introduceti o solutie specifica de detergent delicatsi masati-o pentru a dizolva toate particulele de murdarie prezente in partea cea mai profunda a canalului urechii. Puneti degetele la baza urechii cainelui, apoi masati cu atentie pentru ca lichidul sa-si faca efectul
- indepartati murdaria folosind o minge de vata umezita cu o solutie de curatare specifica,tamponati usor exteriorul si interiorul urechilor, avand grija sa nu intrati prea adanc. Alternativ, poate fi folosit si un tifon steril, manevrandu-l cu precautie extrema intre fisuri si pliuri, unde se acumuleaza de obicei praful, murdaria si ceara. Nu folositi niciodata tampoane de bumbac: pe langa faptul ca intaresc cerumul, acestea ar putea deteriora sistemul auditiv al cainelui.
Ce tip de produse sa folosesti ?
Pentru curatarea adecvata a urechilor este important sa se foloseasca un detergent specific, menit sa asigure o eficienta maxima impotriva cerumei, celulelor moarte si murdariei dar care in acelasi timp respecta pielea canalului auditiv extern.
Sfat veterinar
Curatarea urechilor de caine necesita multa atentie si timp, motiv pentru care nu ar trebui facuta daca te grabesti. Pentru cele mai bune rezultate va recomandam:
- Nu folositi solutii care nu sunt de uz veterinarci detergenti specifici si delicati. Urmati cu atentie instructiunile medicului veterinar, cititi indicatile de pe spatele ambalajului si din prospect.
- Nu folositi niciodata apa, deoarece poate patrunde in canalul urechii, favorizand cresterea agentilor infectiosi.
- Nu folositi niciodata betisoare de urechi, deoarece acesta ar ajunge sa compacteze ceara si chiar sa deterioreze sistemul auditiv delicat al cainelui. Mai bine sa optati pentru servetele sau tifon steril umezit.
- Inspectati intotdeauna urechea inainte de curatare. In caz prezentei unei rani, este indicat sa contactati medicul veterinar.
- Curatati urechile cainelui cel putin o data pe saptamana. Daca animalul are o predispozitie naturala la infectii si infectii ale urechii, este indicat sa urmati intotdeauna sfaturile medicului veterinar.
- Dupa curatare, rasplateste animalul cu o recompensa sau cu multe imbratisari pentru ca partenerul de viata fidel sa poata asocia aceasta practica cu un moment de bucurie.
Planificarea si efectuarea curatarii regulate a urechilor de caine este esentiala pentru bunastarea lor. Cu toate acestea, va rugam sa retineti ca rasa si stilul de viata al animalului pot afecta frecventa operatiunilor de curatare.